Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pale ale

(3)

Pale ale är ett brittiskt öl med anor långt tillbaka

Pale ale är ett smakrikt öl med lång historia. Ett öl som inte så ljust som man kanske kan tro. 

Brittiskt öl

Pale ale är ursprungligen ett brittiskt öl men det har givit upphov till andra sorter som American Pale Ale, vilket det inte bör bli förväxlat med.
Namnet kommer av att det här ölet relativt sett var ansett som ljusare än andra sorter. Det har dock mer att göra med hur mörka ölen var på 1700-talet, snarare än att ölet är uppfattat som särskilt blekt idag. Ordet "ale" är helt enkelt ett engelskt ord som betyder öl.

Om du inte har provat det här klassiska, mycket brittiska, ölet så har du något att se fram emot. Beställer du från oss kan vi se till att du får ditt öl hem till dörren så att du kan njuta av en Pale ale till en måltid med goda vänner.

Pale ales historia och bakgrund

Det här ölet är omnämnt så tidigt som början på 1700-talet, men namnet Pale ale användes först som en benämning för alla öl som var ljusare till färgen. Pale ale går ibland under namnet Bitter, vilket också kan vara lite missvisande eftersom det inte heller behöver ha den beska som du kanske förväntar dig med ett sådant namn. Återigen handlar det om ölet jämfört med andra sorter. I det här fallet avses andra ölsorter som var sötare och mildare i smaken.
Smakaromer och ölets profil

Det här är inte en enskild ölsort utan omfattar en hel kategori av olika typer av öl. Här räknas också andra populära sorter in såsom APA (American Pale Ale) och IPA (Indian Pale Ale).

Vilka smaker som framträder och dominerar beror på hur ölet är bryggt och vilka råvaror som blivit använda. Eftersom det här inte är en specifik dryck kan det variera. En klassisk Pale ale kan dock sägas ha en smak av engelsk humle men med örtiga och rostade malttoner.

Jäsning av pale ale

Den här typen av öl tillhör de som är överjästa. Det betyder att de har fått jäsa i relativt höga temperaturer, där jästen sedan följer med bubblorna och lägger sig på ytan. Överjästa öl är vanligast i Storbritannien och i brittiska ölsorter. Det är därför föga förvånande att det även är så Pale ale blir tillverkat.
Ett öl som är överjäst är vanligen mer smakrikt och fruktigt än de som är underjästa. Den här typen av jäsning påverkar också doften som även den blir mer framträdande och fruktig.

Hur bryggs pale ale?

För att brygga Pale ale används öljäst och ljus kornmalt, vilket bidrar till den ljusa färgen på ölet. Eftersom olika bryggare använder sina egna sätt, liksom olika mängder humle, går det inte att nämna en utmärkande metod, utan det är någonting som varje tillverkare utvecklat själv.
Vanligaste humlesort i ölet
I Pale ale är de vanligaste humlesorterna Fuggle och East Kent Golding. Det här är dessutom den största skillnaden mellan det här ölet och APA, vilket enbart bryggs på amerikanska humlesorter. I stället för den örtiga och rostade tonen får ölet då en frisk smak av citrus och frukt.

Färgen på pale ale

Eftersom det är stor variation inom den här kategorin när det gäller ingredienser, tillverkning och smak är det inte konstigt att färgen också varierar mycket. Som nämnt har ölet fått sitt namn baserat på att det ansågs ljust. Det hindrar dock inte att färgerna på det här ölet kan variera från ljusgult till en djup röd ton.
Vilken mat passar till?
Eftersom ölet oftast har en rostad ton i sig själv passar det bättre tillsammans med lättare rätter än kraftig och tung mat som exempelvis grillat kött. Välj istället ett ljust kött som fågel eller fisk. Du kan också med fördel servera Pale ale till en kycklingrätt, till en fin fläskfilé eller varför inte en vegetarisk rätt.
Passande glas att servera i
En klassisk ölsort som Pale ale finner sig väl tillrätta i ett pilsnerglas. Däremot kan ett öl som är av mer hantverkskaraktär, vilket många IPA är, passa bättre i ett mer graciöst vinprovarglas.

Lämplig serveringstemperatur

För att få ut det mesta av de mustiga och fruktiga smakerna bör du inte servera det här ölet för kallt. Då kommer inte doft och smak fram på rätt sätt. Dricker du det å andra sidan för varmt kan det istället bli väl tungt. En serveringstemperatur på åtta till tio grader är precis lagom för att avnjuta ett riktigt gott och smakrikt öl av den här klassen.