Lagra rödvin hemma

Att lagra rödvin behöver inte vara svårt. Det enda som behövs är tålamod och självdisciplin – och lite kunskap om vad som lämpar sig att lagra förstås. Det hjälper vi på Vinoteket gärna till med!

Spara eller knäcka den där flaskan rött du fick i födelsedagspresent? Hur vet man vilka viner som är värda att vänta på, och hur de förvaras bäst? Här tittar vi närmare på lagring av röda viner.

Varför ska man lagra rödvin?

Vissa röda viner är i ung ålder väldigt sträva och kraftfulla. Det beror på tanninerna, som antingen kommer från själva druvan, eller från lagring på ekfat. Genom lagring rundas tanninerna av samtidigt som syran blir lägre. Vinerna upplevs då ofta som mjukare och mer balanserade. Med tiden kan de få drag av torkad frukt, multna löv och svamp eller animaliska aromer som läder. Många uppskattar komplexiteten som röda viner utvecklar med tiden. 

Vilka rödviner kan lagras?

Strävhet från tanninerna skyddar mot oxidering och ökar vinets lagringspotential. Viner som passar att lagra är ofta gjorda på tanninrika druvor och har vilat på ekfat innan buteljering. Hög syra gynnar också lagring. Urtypen av lagringsdugliga röda viner är toppviner från Bordeaux och Bourgogne. I mellanprisklassen hittar vi viner som barolo, barbaresco, rioja, chianti classico, brunello di montalcino, shiraz från Barossa, malbec från Mendoza och syrah från Rhônedalen.  

Vinets kvalitet är avgörande 

Druvornas hälsa samt arbetet i vingården och vinkällaren spelar stor roll för lagringspotentialen. Röda viner som är avsedda för lagring är ofta gjorda på de finaste druvorna, från vingårdens topplägen. Priset ger en hint om vilka viner som kan lagras, men det gäller att se till helheten. Allra bäst är att ha lite kunskap om olika områden, årgångar och producenter.

Hur länge kan man lagra rött vin?

Vissa av de stora bordeaux-vinerna kan behöva 10-20 år för att blomma ut. Rött vin från Bourgogne kan ofta lagras mellan 5-15 år, och de mest prestigefyllda exemplaren så länge som 30-50 år. Fina baroloviner brukar kunna lagras mellan 10-20 år. Syrah från norra Rhônedalen, eller från Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen, kan i bra årgångar sparas 15–20 år. Vintage-portvin behöver mellan 15-25 år för att komma till sin fulla rätt. I mellanprisklassen klarar många röda viner mellan 5-10 års lagring. Lagring av vin är ingen exakt vetenskap utan handlar både om smakpreferenser och lite tur, eftersom vissa flaskor är bättre än andra.

Så lagrar du röda viner

De flesta viner som är avsedda för lång lagring har naturkork. Naturkorken ger ett kontrollerat syre-insläpp som låter vinet utvecklas i rätt takt. För att korken inte ska torka ut ska flaskan ligga ned så att korken alltid hålls fuktig. Om korken torkar ut så ökar risken för oxidation. Vid riktigt lång lagring så kan korken till och med behöva bytas ut för att inte förlora sin elasticitet. Temperatur, ljuskällor, luftfuktighet och vibrationer påverkar också vinets utveckling.

Vill du veta mer om lagring av vin? Läs vår vinskola om hur du lagrar vin hemmahur du lagrar champagne och hur du lagrar vitt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan