Äkta spansk paella

Äkta spansk paella är en väldoftande och färgstark rätt som serveras direkt i pannan som du använt vid tillagningen. Författaren och journalisten Antonio Diaz konstaterade: “Paella är inte bara en rätt; det är ett firande på en tallrik.” Här är vårt bästa recept på skaldjurspaella.

Paella är en rätt som har sina rötter i Valencia. Några kännetecken som definierar en äkta spansk paella är att den är gjord på rundkornigt ris, vitt vin samt skaldjur och/eller fisk. Det går att göra paella även på kött, men här bjuder vi på ett klassiskt recept på en äkta spansk paella med fisk och skaldjur. Paella är det katalanska ordet för panna. Det finns särskilda paellapannor i handeln, men om du inte vill investera i en sådan fungerar det med en stor stekpanna med höga kanter.

Så lyckas du med äkta spansk paella med skaldjur

Mängden vin i receptet hänger ihop med hur mycket vätska rissorten du använder suger åt sig. Du kan behöva justera receptet om du inte hittar bombaris eller avorioris. En äkta spansk paella ska inte vara krämig som en risotto, utan torrare. Den kan dock lätt bli för torr om det går för lång tid mellan tillagning och servering. 

Gör så här

  1. Skölj riset för att få bort överflödig stärkelse.

  2. Hacka schalottenlök och vitlök mycket fint.

  3. Fräs löken i olivoljan.

  4. Häll i vinet och reducera i par minuter.

  5. Tillsätt ris, saffran och hälften av buljongen.

  6. Koka på låg till medelhög värme och späd med mer buljong allt eftersom den kokar in i riset.

  7. Hacka paprikan fint och blanda ner i riset.

  8. Skölj musslorna och låt dem rinna av.

  9. Lägg i musslorna mot slutet av tillagningen, 5 minuter bör räcka för att de ska öppna sig.

  10. Halstra bläckfisken och fisken i en het panna utan fett, vänd ner i riset.

  11. Smaka av med salt, peppar och citron.

  12. Pilgrimsmusslor, de färska räkorna och citronklyftor läggs i vid servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 dl bombaris eller avorioris

  • 3 dl vitt vin

  • 4 dl fisk- eller skaldjursbuljong

  • 8 pilgrimsmusslor

  • 16 räkor

  • 200 gr bläckfisk

  • 16 blåmusslor

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 schalottenlök

  • 2 msk olivolja

  • 1 stor röd paprika

  • 1 paket saffran

  • 2 citroner

  • Salt och peppar

Vin som passar till skaldjurspaella

Albariño

Cava

Varifrån kommer paella?

Rättens hemvist är Valenciaregionen i östra Spanien. Idag hittar du paella på menyer över hela världen.

Hur uttalar man paella?

Pah-EH-yah, alltså utan l och med betoning på den mittersta stavelsen. Här är en YouTube-video som besvarar frågan. 

Vilket ris ska man använda till paella?

Till paella används bombaris eller ett annat långkornigt ris som inte klibbar ihop lika lätt som andra sorters ris.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept