Inkokt lax

Inkokt lax är en svensk klassiker som är enkel att förbereda och passar utmärkt att servera på buffér vid påsk, jul och midsommar. Den går också ypperligt att servera som huvudrätt.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader, varmluft.

  2. Trimma laxen, plocka bort eventuella ben och lägg den i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt.

  3. Koka upp lagen med vatten, ättika, socker, salt, grönsaker och kryddor. 

  4. Häll den varma lagen och grönsakerna över laxen och ställ in i ugnen i 3–5 minuter, eller tills innertemperaturen är 50 grader.

  5. Låt laxen ligga kvar i lagen tillsammans med alla kryddor och grönsaker och täck formen med folie. Låt svalna något och ställ sedan kallt över natten.

  6. Dra skinnet av laxen och servera med kokt potatis, dillmajonnäs och pressgurka.

Ingredienser (4–6 pers som huvudrätt)

1 kg laxsida med skinn

1 liter vatten

0,5 dl ättika 24%

1,5 msk salt

2,5 msk socker

2-3 lagerblad

10 vitpepparkorn

1 knippe dillstjälkar

1 tsk dillfrön

0,5 fänkål, skivad

1 rödlök, skivad

10 cm purjolök (den vita delen), skivad

Vin som passar till inkokt lax

Chardonnay

Riesling

Chablis

Ska man ha ättika eller vinäger till inkokt lax?

Som med mycket annat är det en smaksak! I vissa recept förekommer till och med en kombination av båda. Vi gillar den traditionella svenska husmanskaraktären laxen får av den sötsyrliga ättikslagen.

Hur länge håller den inkokta laxen i kylen?

Så länge du är noga med hygienen och håller laxen nedkyld, håller den i upp till en vecka.

Kan man byta ut laxen mot annan fisk?

Visst kan man det! Använd gärna en fisk i liknande tjocklek, som torskrygg eller hälleflundra. Använd samma ingredienser och följ anvisningarna ovan, men ha koll på temperaturen så att fisken inte blir torr.

Hur kan man variera den inkokta laxen?

Självklart! Varför inte göra en inkokt lax med asiatiska smaker? Byt ut ättikan mot dubbla mängden vinäger, och byt ut kryddorna och grönsakerna mot exempelvis ingefära, chili, salladslök och stjärnanis. Servera med en sojamajonnäs, koriander och skivad salladslök.

Om asiatiska influenser inte är din grej kan du testa att byta ut kryddorna mot något annat du gillar. Varför inte testa att tillsätta gin och enbär till lagen? Granskott när de är i säsong? Enbart fantasin sätter gränser.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept